Erityyppinen tasapainoilu vaihtelevissa ympäristössä kehittää monipuolisesti lasten motorisia taitoja. Hyödyllisyytensä lisäksi tasapainoilu on lapsista myös hauskaa ja erilaiset tasapainoilun paikat – aidat, penkit, hiekkalaatikoiden ja istutusalueiden reunukset yms. – löytyvät yleensä omasta lähiympäristöstä kuin itsestään. Turvallisia ja innostavia tasapainoilupaikkoja on myös erittäin helppo tarkoituksellisesti luoda. Alla on joitakin esimerkkejä tähän.

Autonrenkailla, kivillä ja puupuomeilla tms. on varsin vaivattomasti luotavissa pihoille pieniä tasapainoiluratoja, jotka innostavat lapsia erilaisiin liikunnallisiin ryhmäleikkeihin (seuraa, johtajaa, maahan ei saa koskea yms). Kyseisiä rakennustarpeita on myös useimmiten saatavissa maksutta tai edullisesti, jolloin radan toteuttaminen ei ole kallis investointi. Pidettäessä rata matalana (alle 60 cm putoamiskorkeus) sekä putoamisalusta tasaisena ja joustavana ei radan turvallisuuskaan ole ongelma. Autonrenkaita yms. hyödyntävien tasapainoilupaikkojen ei myöskään tarvitse pihalla olla välttämättä kiinteitä vaan lasten itsensä sen hetkisiin leikkeihinsä rakentamia (ks. lisää ”Rakentelua ja liikkumista” osiosta)

autonrengasradat
Tasapainoiluratoja Tuusulan, Oulun ja Joensuun päiväkotipihoilta.

Koulupihoilla ja lähiliikuntapaikoilla hyvin toimivaksi osoittautunut Aallokko -leikkiväline edustaa valmisvälineissä hyvin tasapainoiluun innostavaa liikunnallista leikkivälinettä. Ko. väline soveltuu erinomaisesti myös päiväkotipihoille (lisätietoja – ks. Lappsetin osio).

tanssikallion-aallokko-valine
Aallokko tasapainoilupaikka Tanssikallion päiväkotipihalla Hyvinkäällä.