Yleinen puute päiväkotipihoilla on hyvin toimivan pallopelipaikan puuttuminen. Tiloiltaan useimmiten varsin rajallisiin päiväkotiympäristöihin soveltuvat erityisen hyvin erilaiset pienpelialueet. Pelialueiden turvallisuuteen, monikäyttöisyyteen ja innostavuuteen vaikuttavat erityisesti pelialueen rajaaminen jollakin aitaratkaisulla sekä kentän pintamateriaalit.

Erittäin hyvä päiväkotipihan perusratkaisu on aidoilla rajattu hiekkatekonurmipintainen minipallokenttä, joka voidaan varustaa esim. palloseinillä, koripallokoreilla, irtomaaleilla ja peliverkoilla. Minipallokenttien sijoittamiseen voivat esim. rakennusten seinustat olla hyviä kohteita, jolloin pelialue rajautuu luonnollisesti yhden sivustansa osalta. Hiekkatekonurmen hankintaa suunniteltaessa kannattaa selvittää onko omassa tai lähikunnassa käynnistymässä hiekkatekonurmikentän uusimishanketta, sillä päiväkotikäyttöön kelpaa hyvin jo käytetty matto.

linnanmaan-jalustinkatu-pallokentat
Oulun Linnamaan ja Turun Jalustinkadun päiväkotien minikentät

Päiväkotipihoille, joissa on erittäin vähän tilaa käytössä, voi erinomainen pallopelialue vaihtoehto olla myös ns. Panna -arena. Panna-arenat ovat perinteisistä pelikentistä poiketen muodoiltaan pyöreitä ja niiden halkaisija on vain 6m. Pelialuetta reunustaa korkea metalliaita, mikä mahdollistaa turvallisen ja hauskan pelaamisen vaikka pelialueen ympärillä olisi muitakin pihan leikkitoimintoja. Panna-arenan voidaan toteuttaa pinta-asenteisena, joten se ei edellytä vaativia maapohjatöitä.

viola-pilten-panna-areenat
Viola Ja Piltten päiväkotien Panna-arenat Helsingissä

Hiekkatekonurmen ohella monikäyttöisiä ja laadukkaita pienpelialueita voidaan toteuttaa hyödyntäen myös ulkokäyttöön suunniteltuja synteettisiä pelialustoja (esim. Bergo multisport). Tällaiset pintamateriaalit ovat yleistymässä koulupihoilla ja ne soveltuvat hyvin myös päiväkotipihoille. Kyseiset alustat ovat kestäviä (voidaan esim. jäädyttää talvisin) ja erittäin helposti asennettavia minkälaisella tahansa tasaiselle pinnalle (asfaltti, hiekka yms).

Bergo Multisport alusta taloyhtiöpihan minikentällä